Alle vragen (en antwoorden) over begeleid wonen

Inhoudsopgave:

Begeleid Wonen of Assisted Living is een interessante oplossing om de druk op traditionele woon- en verzorgingscentra te verlagen. Volgens ons zal deze woonvorm in de toekomst alleen maar aan populariteit winnen.

Wat is begeleid wonen?

Bij het begeleid wonen of assisted living worden bewoners met een beperking (verstandelijk en/of fysiek) enkele uren per week geassisteerd door een zorgverlener. De bewoner kan dus zelfstandig alleen wonen, maar krijgt op sommige vlakken begeleiding.

Wie heeft recht op begeleid wonen?

De meeste mensen die in aanmerking komen voor een assisted living project zijn meerderjarig en hebben een lichte tot matige beperking (verstandelijk, motorisch, sensoriëel of autistisch). Weet wel dat elke situatie apart wordt bekeken.

Welke woonvormen zijn er?

Algemeen onderscheiden we twee vormen van begeleid wonen:

  • Gemeenschapswonen: een groep mensen (doorgaans max. 10) die in hetzelfde huis wonen met zowel gemeenschappelijke als private delen.
  • Individueel wonen: iemand woont alleen in een huis of appartement waarvan hij/zij al dan niet eigenaar is.

Hoeveel kost begeleid wonen?

Een vaste kostprijs geven is onmogelijk, omdat er zoveel verschillen zijn in het soort zorgverlening die de bewoner nodig heeft, de intensiteit ervan, de woonvorm, enz. Weet wel dat er waarschijnlijk een deel wordt gefinancierd door de ziekteverzekering.

Wat is ambient assisted living technologie?

Bij ambient assisted living technologie wordt de woning omgebouwd tot een smart home, wat allerlei voordelen biedt op het vlak van begeleid wonen. Denk bijvoorbeeld aan meer comfort, meer veiligheid en een lager energieverbruik. Deze AAL-technologie is ook handig om zorgverleners te ontlasten en hen sneller op de hoogte te brengen van noodgevallen.

Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: