Leefstijlmonitoring voor zorg op afstand

Inhoudsopgave:

In een slimme zorgwoning zitten allerlei functies om het comfort en de veiligheid van de bewoners te verhogen. Maar er zijn ook functies voor zorgverleners en familieleden, zoals een leefstijlmonitoring.

Wat is leefstijlmonitoring?

Leefstijlmonitoring legt de leefgewoonten vast van alleenwonende mensen. Via allerhande statistieken kan men patronen ontdekken en zorgwekkende afwijkingen aanpakken.

Belangrijk om te weten is dat leefstijlmonitoring een vorm van passieve controle is. Er komen dus geen camera’s aan te pas. Alle data worden verzameld op een indirecte manier, bijvoorbeeld aanwezigheidsmelders, deurcontacten en stopcontacten.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van lifestyle monitoring is de vroege signalisatie van crisissituaties. In de praktijk hebben mantelzorgers vaak te laat in te gaten dat er een probleem is. Dankzij leefstijlmonitoring kan men deze afwijkingen wel ontdekken en snel overgaan tot zorg op maat, waardoor de kans op een escalatie van het probleem minder groot is.

Bovendien is het zorgpersoneel slechts een klein deel van de dag bij de bewoner. De kans dat men bepaalde signalen mist is dus erg groot. Via leefstijlmonitoring is er 24/7 een passieve controle.

Voor wie is deze monitoring geschikt?

Deze technologie is voornamelijk gericht op mensen die alleen wonen en te maken krijgen met een beperking. Dat kan zowel een fysieke als een mentale beperking zijn. Denk bijvoorbeeld aan senioren die slecht te been zijn, mensen met ALS, dementie, de ziekte van Parkinson, het syndroom van Down, enz.

Hoe werkt het?

Via een smart home oplossing zoals Loxone worden er allerlei sensoren in de woning ingebouwd. Al deze sensoren zijn verbonden met een centrale controller. Die verwerkt alle inputs en koppelt die aan de juiste acties (bv. gegevens bewaren, melding verzenden naar zorgverleners, enz.).

Mantelzorgers kunnen statistieken in het systeem bekijken om het leefpatroon in kaart te brengen. Zijn er bepaalde afwijkingen? Dan kan men de bewoner hierop aanspreken en hulp aanbieden.

Wat zijn voorbeelden van leefstijlmonitoring?

  • Verhoogd toiletgebruik. Aan de hand van een aanwezigheidsmelder in het WC wordt het aantal toiletbezoeken bijgehouden. Indien dit plots sterkt toeneemt, kan dit veroorzaakt worden door een urineweginfectie. Dit wordt best zo snel mogelijk behandeld. Een urineweginfectie kan namelijk een delier (extreme verwardheid) veroorzaken.
  • Slaapstoornissen. Slecht slapen kan allerlei oorzaken en gevolgen hebben. Sommige bewoners gaan zelfs ‘s nachts dwalen, wat tot ongelukken kan leiden. Via een geavanceerde leefstijlmonitoring worden veranderingen in het dag/slaapritme opgevolgd.
  • Verlaten van de woning. Via deursensoren weten zorgverleners wanneer een deur open- en dichtgaat. Wijken deze uren af van het standaard leefpatroon? Dan worstelt de bewoner misschien met een probleem? Zorgverleners kunnen dit aankaarten en bespreekbaar maken.
Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: