Wat als je ouders niet naar een woonzorgcentrum willen?

Inhoudsopgave:

Zijn je ouders hulpbehoevend? Dan denk je er misschien aan om hen te laten verzorgen in een rusthuis. Maar niet iedereen wil naar een woonzorgcentrum verhuizen. Heel wat mensen zijn hier radicaal tegen, en verkiezen om zo lang mogelijk thuis te wonen.

Gelukkig zijn er nog andere oplossingen. Want er zijn verschillende alternatieven voor ouders die niet naar een zorgcentrum willen.

Rusthuis alternatieven

Zorgdomotica

Zorgdomotica is een vorm van domotica die ouderen thuis ondersteunt door allerlei taken te automatiseren. De bewoners herwinnen een deel van hun vrijheid, doordat ze taken die vroeger moeilijk uitvoerbaar waren nu wel kunnen doen.

Domotica voor zorgwoningen verhoogt het comfort: lichten gaan automatisch aan of uit, de temperatuur is in elke kamer perfect afgesteld, er is een valdetectie, er zijn noodknoppen doorheen de woning… Dankzij deze ondersteuning is er geen nood meer om naar een woonzorgcentrum te verhuizen.

Thuiszorg

Thuiszorg is een erg breed concept. Je kan bijvoorbeeld vragen om de woning te poetsen, enkele maaltijden te bereiden, je ouders te begeleiden naar de supermarkt… Thuiszorg helpt bij alle dagdagelijkse taken. Je kiest zelf wanneer en hoe vaak je deze hulpverleners inschakelt.

Mantelzorg

Bij mantelzorg wordt de zorg voor de senioren uitgevoerd door een familielid, vriend of buur. Het zijn dus geen professionele hulpverleners (zoals bij thuiszorg), maar vrijwilligers. Mantelzorg dient vaak als aanvulling op thuiszorg.

Zorgwoning

Wil je vader of moeder niet naar een verzorgingshuis? Dan is een zorgwoning een goed alternatief. Bij deze woonvorm wordt een huis onderverdeeld in twee wooneenheden; eentje voor jouw gezin, en eentje voor je vader/moeder. Er bestaan ook mobiele zorgwoningen om in de tuin te plaatsen. Bijkomend voordeel: je kan gebruik maken van een premie om een woning klaar te maken voor 65-plussers.

Combinaties zijn mogelijk

Bovenstaande alternatieven voor rusthuizen zijn perfect combineerbaar. Je kan bijvoorbeeld zorgdomotica in het huis van je ouders installeren, zelf deeltijds als mantelzorger optreden en dit aanvullen met professionele thuiszorg. Iedere situatie is anders, en vraagt dus een oplossing op maat.

Verplichte opname

Bejaarden verplicht laten opnemen in een woonzorgcentrum is niet mogelijk – hoewel hier veel misverstanden over bestaan. Ze hebben namelijk een zelfbeschikkingsrecht. Is er toch een gedwongen opname, dan kan men dit aanvechten in de rechtbank.

Een dwangopname is enkel mogelijk voor psychiatrische patiënten. Hiervoor moet men bewijzen dat de persoon geestesziek is, en een gevaar vormt voor de gezondheid of veiligheid van zichzelf of anderen.

Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: