Toezichthoudende domotica voor zorgcentra

Inhoudsopgave:

Toezichthoudende domotica is een van de nieuwste technologieën voor dementiezorg in verpleeghuizen en zorgcentra. Deze technologie verlicht het werk van zorgpersoneel. Bovendien is er dankzij het automatisch toezicht minder kans op ongelukken.

Toepassingen van toezichthoudende domotica

Het concept van toezichthoudende domotica is bij veel mensen nog onbekend. Toch is de werking ervan vrij eenvoudig. Door verschillende sensoren en actoren met elkaar te verbinden door middel van een geavanceerde programmatie, zijn er diverse automatisatie mogelijk. Hieronder vind je alvast een handvol voorbeelden van toezichthoudende domotica:

Toegangscontrole

De slimme toegangscontrole bepaalt wie welke kamer mag betreden. Dat kan door middel van een elektrisch slot te combineren met een codeklavier, badge of NFC-sleutel. Op deze manier kan men bepaalde ruimtes in een zorgcentrum afsluiten voor bewoners en ‘leefcirkels’ creëren. Nog een voordeel van dit systeem zijn de statistieken. Men weet perfect wie in een bepaalde kamer aanwezig was.

Raam- en deurbewaking

Via raam- en deursensoren wordt de toestand van het buitenschrijnwerk bewaakt. Staat er bijvoorbeeld nog een raam open wanneer het donker is, dan zal het domoticasysteem een waarschuwing geven.

Noodfunctie

Een belangrijk onderdeel van toezichthoudende domotica is de noodknop. Door lang op een gewone drukknop te duwen, wordt het zorgpersoneel gewaarschuwd. Op deze manier kan men snel hulp bieden.

Het systeem zal automatisch ingrijpen bij bepaalde noodsituaties, bijvoorbeeld wanneer er via de aanwezigheidssensoren een val wordt gedetecteerd.

Herinneringen

Tenslotte kan het systeem gebruikt worden om herinneringen te sturen. Laat bijvoorbeeld om 19u de verlichting blauw knipperen, zodat de bewoners weten dat het tijd is om hun medicatie te nemen.

Passief toezicht

Belangrijk om te weten; oplossingen zoals die van Loxone zorgen voor passief toezicht. Er komen dus geen bewakingscamera’s aan te pas. De privacy van de bewoners wordt dus in ere gehouden.

Voordelen

Toezichthoudende domotica in zorginstellingen installeren biedt talrijke voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Verminderde werkdruk voor het zorgpersoneel
  • Meer veiligheid, minder kans op ongelukken
  • Behoud van privacy van de bewoners

Meer weten?

Heb je graag een woordje uitleg over de mogelijkheden van toezichthoudende domotica? Gebruik dan het contactformulier op deze pagina.

Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: