Valpreventie in een zorgwoning

Inhoudsopgave:

Wist je dat wereldwijd elke seconde een 65-plusser valt? Dit leidt tot een ziekenhuisopname elke 11 seconden en elke 19 minuten een overlijden ten gevolge van deze val.

Het voorkomen van valincidenten is dus belangrijker dan je denkt. Gelukkig heeft een intelligente zorgwoning allerlei functies om dit risico te verkleinen.

Automatische verlichting

Of automatische verlichting valpartijen voorkomt? Jazeker. Het bespaart de bewoner onnodige verplaatsingen. Men moet niet naar een drukknop wandelen en terug – wat telkens een risico inhoudt.

Een smart home zal ook ‘s nachts automatisch de verlichting activeren wanneer de bewoner(s) opstaan en naar het toilet gaan. De lampen dienen dan puur als ori├źntatieverlichting en worden gedimd om sneller terug in slaap te vallen.

Andere zaken die geautomatiseerd worden zijn de zonwering, verwarming en toegangscontrole.

Registratie valpartijen

Een levensbestendige woning heeft aanwezigheidsmelders in alle kamers. Die registreren ook valpartijen. In geval van nood worden contactpersonen (familieleden of verzorgers) op de hoogte gebracht via een telefoonoproep, push notificatie of e-mail.

Trappen en leuningen

Bij woningen met meerdere verdiepingen is een trap met stevige handleuningen een must. Voor bewoners met fysieke beperkingen is een traplift een oplossing.

Plaats ook bij kleinere hoogteverschillen een kleine leuning tegen de muur om valpartijen te voorkomen.

Paniekknop

In veel gevallen heeft een oudere bewoner onvoldoende kracht om zijn/haar partner recht te helpen bij een valpartij. Gelukkig is een slimme zorgwoning uitgerust met een paniekknop. Wanneer men drie seconden drukt op een willekeurige knop wordt een melding verzonden naar vooraf geselecteerde contactpersonen. Die kunnen dan snel ter plaatse komen.

Antislip

Het is een goed idee om in de badkamer antislipmatten te plaatsen. Want een natte douche of badkamervloer is erg glad en leidt al snel tot een pijnlijke val.

Wij raden aan om de zorgwoning uit te rusten met een intelligente ventilatiesturing. Die zal op basis van de luchtvochtigheid de ventilatiekracht opdrijven om condensvorming tegen te gaan.

Nog meer valpreventie tips

  • Draag aangepast schoeisel in huis.
  • Duizeligheid door medicijnen? Praat met je huisarts.
  • Zet losliggende snoeren vast met kabelclips.
  • Blijf fit en actief, dat verkleint het valrisico.
  • Bevestig tapijten met kleefstrips.

Leer meer op valpreventie.be.

Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: