Veilig douchen: 5 tips

Inhoudsopgave:

Veilig douchen is vooral voor senioren en mensen met een beperking van groot belang. Want de meeste badkamers zijn allesbehalve veilig. Gelukkig zijn er enkele mogelijkheden om ongelukken te vermijden. Lees snel onze vijf tips voor een veilige douche.

1. Voorzie een vlakke instap

Klassieke douchebakken hebben een opstap van enkele centimeters. Die vormen een potentieel valgevaar. In een levensloopbestendige woning is het dus belangrijk om de instap zo laag mogelijk te houden. Een inloopdouche is de beste optie. Maar er bestaan ook douchebakken zonder drempel.

2. Monteer handgrepen

Een beetje houvast is altijd handig voor ouderen of bewoners met een beperking. Installeer daarom handgrepen in de douche. Die zorgen voor extra veiligheid en grip in de doucheruimte.

Let er wel op dat deze douchesteun stevig verankerd is in de muur. In holle wanden van gipskarton is soms een extra versteviging nodig.

3. Plaats een douchezitje

Voor ouderen is het vaak ongemakkelijk om recht te staan tijdens het douchen. Een douchezitje vormt dan een oplossing. Er zijn zowel verplaatsbare stoeltjes als opklapbare douchezitjes die je tegen de muur bevestigt. Kies voor een model met armsteunen voor nog meer comfort.

4. Maak de ondergrond antislip

Op een natte douchevloer is een uitschuiver snel gebeurd. Daarom is het een goed idee om in een inloopdouche een antislipvloer te leggen. Die heeft een subtiele textuur voor meer grip. Je kan ook een antislipmat voor je douchebak kopen.

Niet alleen in de douche is er slipgevaar. Door opspattend water kan de badkamervloer gevaarlijk glad worden. Leg dus zeker een badmat naast de douche.

5. Ga voor badkamerdomotica

Heb jij al gehoord van badkamer domotica? Een slimme zorgwoning heeft allerlei functies om veilig te douchen. Bijvoorbeeld:

  • Een passieve controle die valpartijen detecteert en contactpersonen snel op de hoogte brengt.
  • Geautomatiseerde ventilatie om condensatie op de vloer te voorkomen. De ventilatie voorkomt ook een benauwd gevoel door een te hoge luchtvochtigheid.
  • Een drukknop voor verlichting die ook als noodtoets kan dienen.
  • Temperatuursensoren voor het douchewater, zodat de bewoner zich niet verbrandt.

Veilig douchen vraagt soms enkele aanpassingen

Veilig douchen kan dikwijls door middel van enkele kleine aanpassingen. Bijvoorbeeld een antislipmat leggen en een douchesteun installeren.

Maar soms zijn er grotere aanpassingen nodig. Een douchecabine vervangen door een inloopdouche is niet op één dag geklaard. Dat vraagt meerdere dagen werk.

Daarom kiezen veel senioren voor een complete badkamerrenovatie. Op deze manier slaan ze twee vliegen in één klap. De badkamer krijgt niet alleen een frisse uitstraling, ze wordt ook veiliger en comfortabeler. Handig, toch?

Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: