Iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Maar dat is niet altijd even makkelijk, zeker wanneer je een handicap hebt, ziek bent of een dagje ouder wordt.
Daarom is het een goed idee om een persoonlijke zorgalarm te dragen en een paniekknop te installeren.
Het personenalarm
Een zorgalarm of seniorenalarm is een armband met een alarmknop. Wanneer de drager het alarm activeert, wordt er een melding gestuurd naar vooraf geselecteerde contactpersonen. Op deze manier is hulp altijd dichtbij wanneer men valt of een probleem zich voordoet.
Er zijn verschillende zorgalarmen om uit te kiezen. Sommige modellen zijn uitgerust met een valdetectie, en andere hebben zelfs een locatiebepaling.
Contacteer jouw ziekenfonds of het wit-gele kruis voor meer informatie.
Automatische valdetectie
Zoals eerder al gezegd, zijn sommige zorgalarmen uitgerust met valdetectie. Maar in een smart home is dat niet nodig. Er is namelijk een passieve controle. Detecteren de aanwezigheidsmelders gedurende lange tijd geen beweging, dan is er waarschijnlijk iets mis en worden contactpersonen op de hoogte gebracht.
De paniekknop
In een slimme zorgwoning zijn drukknoppen tegen de muur ook bruikbaar als paniekknop. Wanneer men lang drukt (> 1 sec.) wordt er een bericht of telefoonoproep verzonden naar familieleden of verzorgers.
Deze paniekknop is vooral handig bij koppels. Stel bijvoorbeeld dat iemand gevallen is. Als senior is het niet altijd makkelijk om je partner terug recht te helpen. Via de paniekknop roep je snel hulp in.
Je zorgalarm uitbreiden
In een slimme zorgwoning doet het zorgalarm veel meer dan een melding sturen naar contactpersonen. Je kan namelijk diverse functies aan deze noodoproep koppelen, bijvoorbeeld:
- Het elektrische deurslot automatisch openen om zorgverleners en familieleden toegang te verlenen.
- In de melding de locatie van de noodoproep vermelden.
- Alle lichten in huis aandoen (vermijden dat lampen zichzelf uitschakelen omdat er geen beweging is).