De voordelen van aanleunwoningen

Inhoudsopgave:

Er bestaan verschillende woonvormen voor senioren, gaande van een zorgunit in de tuin tot co-housing. Ook aanleunwoningen winnen aan populariteit. Maar wat is dat nu precies?

Wat is een aanleunwoning?

Een aanleunwoning is een woning dicht bij een instelling voor ouderenzorg, waarbij deze instelling enkele diensten aanbiedt om het comfort van de bewoners te verhogen.

Aanleunwoningen zijn dus perfect voor wie nog voldoende zelfredzaam is en graag zelfstandig blijft wonen, maar af en toe een beetje hulp nodig heeft. Het is een mooie mix tussen een eigen zorgwoning en een service flat.

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel van een aanleunwoning is de zelfstandigheid. Bewoners genieten van veel privacy. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van de voorzieningen van het nabijgelegen verzorgingshuis. Wie in een aanleunwoning woont kan bijvoorbeeld in het zorgcentrum gaan eten, maar evengoed thuis een potje koken.

Toch hebben aanleunwoningen twee nadelen. De huurprijs ligt soms iets hoger dan een doorsnee huurwoning (door de extra diensten) en je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen.

Voorwaarden

Niet iedereen komt in aanmerking voor een aanleunwoning. Meestal zijn er enkele voorwaarden van toepassing. Die verschillen van locatie tot locatie, maar doorgaans gaat het om:

  • Leeftijd (meestal 65 jaar of ouder)
  • Een bepaalde zelfredzaamheid hebben
  • In de gemeente in kwestie wonen

Daarnaast moet je rekening houden met een wachttijd. In sommige zorgcentra loopt dit op tot meer dan 4 jaar. Wij raden dus aan om tijdig contact op te nemen om een eventuele huur te bespreken.

Kosten

Voor een aanleunwoning betaal je huur en servicekosten. Die verschillen per zorginstelling. Neem contact op met meer informatie.

Goed om te weten: in sommige gevallen zijn er financiële tegemoetkomingen voor wie een aanleunwoning wil huren.

Slimme aanleunwoningen

De laatste jaren investeren steeds meer zorgcentra in slimme aanleunwoningen. Deze gebouwen zijn echte smart homes. Ze bevatten een paar nuttige functies om het comfort en de veiligheid van ouderen te vergroten, zoals:

  • Valdetectie
  • Passieve monitoring
  • Audiovisuele reminders
  • Automatische verlichting
  • Noodknoppen en -armbanden
Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: