Cohousing voor senioren

Inhoudsopgave:

Cohousing is een relatief nieuwe woonvorm die vooral bij studenten populair is. Maar ook heel wat ouderen kiezen voor cohousing. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel.

Wat is cohousing?

Bij cohousing wonen twee of meer personen die niet tot hetzelfde gezin behoren in één woning die zowel gemeenschappelijke als private kamers heeft.

De keuken en woonkamer behoren doorgaans tot de gemeenschappelijke ruimtes. Het zijn deze ruimtes waar de bewoners elkaar ontmoeten en samenwonen. Taken worden er verdeeld. Indien een bewoner nood heeft aan wat privacy, is er de eigen slaapkamer, eventueel met een bijhorende badkamer en/of zithoek.

Voordelen van cohousing voor ouderen

Er zijn verschillende redenen waarom deze woonvorm zo interessant:

Sociaal contact

De voornaamste reden waarom senioren in een cohousing project stappen, is het sociale karakter.

Heel wat ouderen voelen zich eenzaam thuis. Vooral wanneer hun partner overlijdt en/of hun (klein)kinderen niet vaak op bezoek komen. Een gebrek aan sociaal contact is nefast voor hun (mentale) gezondheid.

Een cohousing project lost dit probleem op. Bewoners hebben er elke dag contact met leeftijdsgenoten. Ze kunnen samen praten, koken, televisie kijken, kaartspelen, enz.

Taken delen

Senioren hebben het dikwijls moeilijk om bepaalde taken uit te voeren. Hierdoor moet men beroep doen op familieleden of thuisverpleging.

Bij cohousing kunnen andere bewoners enkele taken overnemen.

Stel dat iemand het moeilijk heeft om zelf maaltijden te bereiden. Misschien is er wel iemand anders in de woning die dit nog wel kan. In deze kleine gemeenschap wordt er makkelijk samengewerkt om elkaar te helpen.

Kosten verlagen

Een laatste voordeel is het kostenplaatje. Samenwonen met andere senioren zorgt voor een kostenverlaging, omdat een heleboel kosten gedeeld worden onder de bewoners. Dat is mooi meegenomen voor ouderen die moeten rondkomen met een klein pensioentje.

Verder is het makkelijk om in groep een grote woning te kopen/huren. Men geniet van extra ruimte, zowel binnen als buiten.

Alternatief voor rusthuis

Heel wat ouderen willen niet naar een woonzorgcentrum. Een cohousing project is dan een goede tussenstap. Ze behouden een groot deel van hun vrijheid, maar kunnen toch rekenen op de hulp van anderen.

Slimme toepassingen

Een slimme woonautomatisatie verhoogt het comfort en de veiligheid van ouderen in een cohousing project. Enkele mogelijke toepassingen zijn:

  • Automatisch alarm wanneer een val gedetecteerd wordt
  • Paniekknop in geval van nood
  • Verlichting die automatisch aangaat en op die manier onnodige verplaatsingen uitspaart
  • Visuele boodschappen (bv. knipperende verlichting) voor bewoners die slechthorend zijn
  • Akoestische boodschappen als herinnering (bv. om medicatie te nemen)
  • Toestellen automatisch uitschakelen wanneer men dit vergeet
  • Slimme toegangscontrole voor de private delen
  • Deurbel-intercom met video en ontgrendeling op afstand
  • Automatische temperatuurregeling in de woning
Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: