Levensloopbestendig bouwen: 5 maatregelen

Inhoudsopgave:

Heb je plannen voor een nieuwbouw of ga je je huis grondig renoveren? Dan kan je best levensloopbestendig bouwen. Zo ben je zeker dat de layout, inrichting en technieken meegroeien met je noden.

Hier zijn alvast 5 maatregelen voor een levensloopbestendig gebouw:

1. Extra brede deuren

In een doorsnee woning zijn deuropeningen circa 90 cm breed. Maar in levensloopbestendige woningen moeten die groter zijn voor rolstoelgebruikers. Wij raden een breedte van 120 cm aan. Dat geldt zowel voor binnen- als buitendeuren.

2. Wonen op de begane grond

Wil je levensloopbestendig bouwen? Maak een vloerplan met de belangrijkste kamers op de begane grond. Hierdoor moet je geen trap nemen om deze ruimtes te bereiken, wat een risico op valpartijen met zich meebrengt. Een traplift is natuurlijk ook een oplossing.

Dit wil niet zeggen dat je deze ruimtes meteen een definitieve inrichting moet geven. Je kan bijvoorbeeld op het gelijkvloers een bureauruimte voorzien die je later ombouwt tot een slaapkamer. Let erop dat je op de juiste plaatsen al leidingen voorziet om deze make-over te realiseren.

3. Drempelloze toegang

Hoogteverschillen brengen de toegankelijkheid in het gedrag. Daarom moet je drempels zoveel mogelijk vermijden. Niet alleen in de woning zelf, maar ook op tuinpaden.

Kan het niet anders? Dan moet je een helling plaatsen om het hoogteverschil op te vangen. De maximale hellingsgraad is afhankelijk van de afstand:

  • Tot 10 cm: max. 10%.
  • Tussen 10 cm en 25 cm: max. 8,3%.
  • Tussen 25 cm en 50 cm: max. 6,25%.
  • Meer dan 50 cm: max. 5%.

4. Inloopdouche

Deze maatregel is gelinkt aan voorgaande. In een levensloopbestendige woning is een inloopdouche absoluut noodzakelijk. Dankzij de drempelloze toegang is die makkelijk toegankelijk voor bewoners die slecht te been zijn. Daarnaast raden we aan om handgrepen en een douchestoeltje te installeren (meer info).

5. Zorgdomotica

Levensloopbestendig bouwen is synoniem met domotica. Een smart home laat je toe om functies eenvoudig aan te passen wanneer de behoeften van de bewoners veranderen. Bijvoorbeeld: wanneer je de kinderkamer ombouwt tot een hobbyruimte, kan je de functies van alle drukknoppen opnieuw instellen.

Daarnaast geniet je met zorgdomotica van een aantal interessante functies op je oude dag die je comfort en veiligheid verhogen. We zetten er enkele op een rijtje:

  • Automatische verlichting o.b.v. aanwezigheid (met mogelijkheid om handmatig te kiezen)
  • Visuele en akoestische boodschappen
  • Valpreventie maatregelen via diverse sensoren
  • Passieve controle voor familieleden en zorgpersoneel
  • Slimme toegangscontrole met video intercom
Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: