Woonautomatisatie in serviceflats

Inhoudsopgave:

Serviceflats of dienstenflats zijn wooneenheden in een appartementencomplex met speciale voorzieningen voor ouderen of mensen met een zorgproblematiek. Ook deze assistentiewoningen zijn gebaat bij een slimme woonautomatisatie. Wij zetten de voordelen en mogelijkheden op een rijtje.

De voordelen van een slimme serviceflat

Het grootste voordeel van een intelligente dienstenflat is het hogere comfort voor de bewoners. Dankzij een doorgedreven woonautomatisatie worden allerlei handelingen uitgespaard, waardoor men geen onnodige verplaatsingen hoeft te maken. Meer het wooncomfort wordt ook op andere manieren verhoogd. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaatfunctie om in elke ruimte de perfecte temperatuur te behouden, of de voordelen van automatische verlichting.

Daarnaast is er nog het veiligheidsaspect. Via een passieve monitoring kunnen zorgverleners een oogje in het zeil houden, terwijl de privacy van de bewoners wordt gerespecteerd. Is er toch een noodgeval? Via het zorgalarm kan men snel hulp bieden.

Voorbeelden van automatische functies in een assistentiewoning

Wil je wat inspiratie opdoen? Hier zijn alvast enkele voorbeelden van automatisaties in een serviceflat:

  • Automatische verlichting om valpartijen te voorkomen (bv. als men ‘s nachts naar het toilet moet) en om het slaappatroon te verbeteren (via aangepaste lichtsterktes en -kleuren doorheen de dag).
  • Passieve valdetectie die automatisch alarm slaat bij valpartijen.
  • Audiovisuele boodschappen indien men iets vergeet (bv. medicijnen nemen of ramen sluiten).
  • Alles-uit functie wanneer men naar bed gaat.
  • Noodoproepsysteem via drukknoppen tegen de muur.
  • Analyse van het leefpatroon van de bewoners via statistieken om problemen te identificeren (bv. een stijging van het aantal toiletbezoeken).

Voor nieuwe en bestaande dienstenflats

Heel wat projectontwikkelaars denken dat een slimme serviceflat enkel mogelijk is bij nieuwbouwprojecten. Maar dat is helemaal niet waar. Smart home systemen zoals Loxone bieden ook draadloze producten aan. Hiermee kan je in een handomdraai een bestaande assistentiewoningen omtoveren in een intelligente serviceflat.

Contacteer ons

Graag meer info?

Ga je een levensbestendige woning bouwen of wil je een huis of appartement ombouwen tot een zorgwoning? Bespreek jouw plannen met onze experts. Contacteer ons via het contactformulier: