Langer thuis blijven wonen is voor veel ouderen niet alleen een wens, het is ook een vanzelfsprekendheid. Het is namelijk een plek waar ze een groot deel van hun leven hebben doorgebracht. Er zijn heel wat herinneringen aan verbonden. Het is dus geen verrassing dat men niet graag verhuist naar een serviceflat of woonzorgcentrum.
Waarom langer thuis wonen?
Er zijn verschillende redenen waarom men in de eigen woning wil blijven:
- Een goed gevoel. Senioren voelen zich thuis in hun eigen huis of appartement, want daar wonen ze al meerdere jaren.
- Kosten. Het verblijf in een zorgcentrum of rusthuis kost elke maand handenvol geld. Thuis blijven wonen is waarschijnlijk goedkoper.
- Vrienden en familie. De bewoners hebben ongetwijfeld verscheidene sociale contacten in de buurt. Ze vrezen die te verliezen wanneer ze verhuizen.
Langer thuis wonen doe je zo
Langer zelfstandig thuis wonen is perfect mogelijk, mits er enkele aanpassingen gebeuren.
Valpreventie
Familieleden laten hun ouders/grootouders niet graag alleen thuis wonen door de kans op valpartijen. Senioren die slecht te been zijn kunnen onverwachts vallen, met lichamelijke letsels tot gevolg. Een goede valpreventie is dus belangrijk. Dit voorkomt niet alleen ongelukken, maar zorgt ook voor gemoedsrust bij familieleden.
Enkele voorbeelden:
- Installatie van een traplift
- Antislipmatjes in de badkamer
- Stevige handleuningen doorheen de woning
- Bevestiging van tapijten met kleefstrips
- Oriëntatieverlichting tijdens de nacht
Zorgalarm
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het een goed idee om in geval van nood een zorgalarm bij de hand te hebben. Met één druk op de knop kan men zorgverleners of familieleden waarschuwen, waardoor ze snel te hulp kunnen schieten. Een zorgalarm of paniekknop is een must-have voor ouderen die langer thuis willen wonen.
Passieve controle
Ouderen die zelfstandig thuis wonen houden van hun privacy. Maar familieleden en zorgverleners houden graag een oogje in het zeil. Dankzij een passieve controle kan men leefgewoonten en problemen in kaart brengen zonder actieve bewakingssystemen zoals camera’s. Op het vlak van privacy is er dus geen enkel probleem.
Leer meer over passieve controle >
Doorgangen verbreden
Ouderen die thuis blijven wonen, verplaatsen zich vaak met een rolstoel of rollator doorheen de woning. Dat is niet altijd mogelijk. Want in sommige oudere huizen en appartementen zijn bepaalde deuren en andere doorgangen te smal. Soms is het dus nodig om deze doorgangen te verbreden.
Audiovisuele boodschappen
Audiovisuele boodschappen zijn ideaal voor slechthorende of dementerende bewoners. Door een combinatie van licht en geluid kan men bepaalde signalen geven, bijvoorbeeld:
- Verlichting laten knipperen als iemand aanbelt
- Een spraakbericht wanneer men medicatie moet nemen
- Rood licht in geval van brand
Leer meer over audiovisuele boodschappen >
Hulp en ondersteuning
Bij het langer thuiswonen denken we in de eerste plaats aan kleine aanpassingen om de veiligheid en het comfort van de woning te vergroten. Maar er zijn ook andere zaken die meetellen. Denk bijvoorbeeld aan thuiszorg die de bewoner helpt met het douchen en aankleden. Of laat een maaltijddienst aan huis komen zodat men niet meer zelf hoeft te koken.
Maak de woning slim
Zelfstandig thuis wonen gaat veel eenvoudiger in een slimme zorgwoning. Smart home oplossingen zoals Loxone automatiseren verschillende taken die men anders manueel moet uitvoeren. Dat zorgt voor meer comfort, veiligheid en gemoedsrust.